6% BTW-TARIEF 

Per 15 september 2009 is de lage BTW-regeling voor schilder- en stucadoorwerken verbeterd. U betaalt het lage BTW-tarief van 6% voor schilder- en stucadoorwerk indien de woning ouder is dan 2 jaar. Deze periode van 2 jaar wordt gerekend vanaf het moment dat de woning daadwerkelijk na de oplevering bewoond is. Garage's, schuren, serres, an- en uitbouw, tuinhekken, enz. vallen ook onder het begrip 'woning'. Voorwaarde is wel dat zij zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning.

Bij het schilderwerk gaat het om het aanbrengen van een verfsysteem, dus inclusief voorbereiding (zoals afplakken) en voorbehandeling ( zoals schuren en ontvetten). Onder het 6% BTW-tarief valt ook het aanbrengen van behang.

In alle gevallen dient de opdrachtgever een ouderdomsverklaring te ondertekenen. Deze verklaring moet bewijzen dat de woning ouder is dan 2 jaar. Het schildersbedrijf moet de ouderdomsverklaring bij zijn administratie bewaren.

Woningen jonger dan 2 jaar en gebouwen met een andere bestemming dan die van woning vallen dus niet onder deze maatregel. Voor deze gebouwen moet over schilderwerk het hoge BTW-tarief worden berekend.